torstai 25. helmikuuta 2010

Aika suhteellista

Kylmässä ja kiireessä kaksi hyistä minuuttia on aivan kohtuuttoman pitkä aika odottaa bussia. Sama aika sisällä vaatteiden pukemiseen ja peilaamiseen vietettynä on aivan liian lyhyt.

Tavallisesti aika menee nopeasti silloin, kun on tosi mukavaa. Tietenkään asia ei ole niin yksinkertainen. Ne illat, kun dead line painaa eikä tekstiä synny, eivät ole lainkaan mukavia, vaikka aika kuluu kohtuuttoman nopeasti, ja olen sisällä lämpimässä.

Miten aikaa edes voi mitata minuuteissa, jos niiden kuluminen ei ole mitenkään vakio tai edes oikeastaan millään tavalla suhteessa mihinkään. Työpäivän viimeiset 15 minuuttia ovat aina kaikkein hitaimmat, ja hidastuvat vain loppuviikosta, mutta sama 15 minuuttia ruokatauolla oli ohi, ennen kuin ehtii edes aloittaa.

Hammaslääkärijonossa vietetty aika ei ole sidoksissa mihinkään, miten tavallisesti yritän hahmottaa ajan kulua. Se ei ole mukavaa, mutta ei vielä sitä pahintakaan. Hetki jonossa on samaan aikaan pitkä, ja samaan aikaan pelottavan lyhyt. On vaikeaa toivoa, että oma aika ei ikinä koittaisi ja samalla, että se olisi jo ohi. Epärealistinen toivominen ajan kulumisesta sekoittaa ajankulun tunteen. Ja tietenkään lääkärin tuolissa pää alaspäin aurinkolaseissa aika pysähtyy.

Yksikkö ei kerro mitään myöskään rahasta. Ruokaostosten sekaan kun otan kahden euron karkkipussin, se ei tunnu missään, mutta kun mietin lampun ostamista, äkkiä kaksi euroa enemmän energiansäästölampusta onkin kohtuuton.

Pienessä ja kalliissa putiikissa, missä kaikki maksaa kultahippusia, voi viidenkymmenen euron t-paita tuntua melkein halvalta, mutta riittää, että astun liikkeen ulkopuolelle tajutakseni, miten paljon 50 euroa on t-paidasta.

Tuttu ilmiö on myös se, miten raha ei ikinä riitä seuraavaan palkkapäivään asti. Sillä kuinka paljon tienaa, ei ikinä ole ollut mitään tekemistä rahan riittävyyden kanssa. Rahat vain kuluvat aina samassa suhteessa kuukauden päivien kanssa. Tai sitten kyseessä on sama ilmiö, jonka takia pyykkikoneestani tulee aina yksi pariton sukka.

Oudoin tunne on, kun miettii aikaa ja rahaa yhdessä. Tuntuu kuin ala-asteesta ei olisi kuin muutama vuosi. Silloin kolmella markalla sai mehujään. Kolme markkaa oli iso raha, ja aikuiset tosi tylsiä. Silloin kun ajatteli omaa aikuisuutta, se tuntui tosi kaukaiselta, mutta taaksepäin ajateltuna, lapsuus ei tunnukaan niin kaukaiselta. Kolme markkaa tosin on menettänyt arvonsa ja yksikkönsä.

Parasta ajan ja rahan hahmottamisen vaikeudessa on, kun olen unohtanut, että olen lahjoittanut sunnuntaisin säästöpossulleni viikonlopusta selvinneet kolikot. Sinä päivänä kun muistan säästöni, saan nauttia ajan kulun unohtamisesta tuhlaamalla unohtamani rahat.

5 kommenttia:

Anu kirjoitti...

lisään räiskyn kommentit joskus nukkumaanmenoajan paremmalla puolella.

tahtoisin ainaski jonku kommentin, et olisko toi eka kappale pitäny vaan heivata.

jpuusa saa kommentoida. en mene rikki.

Unknown kirjoitti...

Hyviä huomioita ja eläväistä tekstiä. Otsikko on mukavan monimerkityksellinen, ite tykkään vaikka ei varmasti ole kaikkien mieleen.

Pari kirjotushäirää bongasin.

"Rahat vain kuluvat aina samassa suhteessa kuukauden päivien kanssa. Tai sitten kyseessä on sama ilmiö, jonka takia pyykkikoneestani tulee aina yksi pariton sukka." -> Tätä yhteyttä en tajunnu!

Hyvästä tekstistä olis saanut paremman hiomalla. Nyt vaikuttaisi paikoitellen ajatusvirralta, ja uudelleenjäsennyksellä olis päässyt parempaan lopputulokseen. Olisko elementtitekniikasta ollut apua?

Kirjoitat ajasta, yksiköistä ja rahasta. Jokainen kappale on kuin erillinen kokonaisuus, jotka olis jollain pitänyt sitoa yhteen. Ehkä alkuun joku ajatus yksiköiden merkityksettömyydestä tms. joka valmistais lukijaa siihen mitä on tulossa.

Hauska idea ja tosi anumaisia ajatuksia ;)

- kirjoitti...

Mäkään en tajunnu pyykkärii.

eka kpl ei mitään vikaa

"Rahat vain kuluvat aina samassa suhteessa kuukauden päivien kanssa. " öy?

venasin lopussa selvempää tiivistystä

alussa pari kolme ekaa kappaletta tosi jees, kuvaa sen fiiliksen, konkretisoi sen, selittää sen. kivoi havaintoja :)

lopetus.. voi olla vähän vaikea koska se on käsitteellinen, mutta kyllä se on ihan onnistunut. mutta se ei silleen ehkä tiivistä koko juttua, mutta se tuo sellaisen palkitsemisen tohon koko hommaan eli on se silleen jees

aika kulutusjuhlaa toi lopetus kyl :>

oikeesti, lapsena joku 20 markkaa oli ihan sairaan paljon.. Ja nykyään kolme euroa ei oo yhtään mitään..Mut olinkin lapsi, eri perspektiivi ei pelkästään se raha..

Otsikko veti puoleensa. ei kuitenkaan suoraan avaa tekstiä. mutta kyllä se käy

Jore Puusa kirjoitti...

Kirjoitit, että saan kommentoida. Ok.
--
Miltä mahtoi tuntua juutalaisesta, jota teloitettiin Auschwitzin "kuolemanseinällä" ja upseerin pistooli ei lauennut?
Jalo SS mies sadatteli juutalaiselle (joka joutui odottamaan uuden aseen hakemista) että: " Kyllä tekevät kehnoja pistooleja toverisi sisäsaksassa"jne....
--
Tämä tarkoitti sitä, että minun on --hehtolitroittain kurjuutta nähneenä-- hirveän vaikeaa lukea juttuja, joissa vatvotaan itsestäänselvyyksien onnettomia puolia eli pyritään tutkimaan eskapismin ja hedonismin ikäviä rajoitteita.
--
Jos lyhentäisit jutun puoleen, se saisi rytmiä, nyt juttusi mennä junnaa eteenpäin.
Kirjoittaisnko minä: "on aivan kohtuuttoman pitkä"...ei, minä kirjoittaisin: "on kohtuuttoman" jne.
Paljon käytät sanoja makuuni, mutta olenkin lopettanut proosan lukemisen jo 15 vuotta sitten ja alkanut pääsääntöisesti tutkimaan henkilöhistorioita ja elämänkertoja jne---taloudellista faktatekstiä siis.
Olen Nerudani lukenut, koukeroinen sana ei enää iske toden peitteenä.
jorep

annikki kirjoitti...

Mä diggaan tost lopusta ihan superisti! :) Go Anu!