lauantai 20. helmikuuta 2010

Kolumni

(Oon sitten korjannut alkukappaleiden kirjotusvirheet. Ei sitä voi aina hiffata että "velvollisuutena yhteiskunnalle" toimii paremmin "yhteiskunnallisena velvollisuutena":P )

Kansalaisvelvollisuus vai palvelus itselle?

Naistenlehden lukija, keski-ikäinen nainen, kirjoitti suhteestaan urheiluun. Hän sanoi kokeneensa kuntosalilla käynnin jo vuosikymmenet yhteiskunnallisena velvollisuutena.

Kirjoittajan mielestä valtion verorahat säästyvät ja sairaseläkkeelle jäämisen riski pienenee kun työssäkäyvät kansalaiset urheilevat säännöllisesti viikoittain. Kuntoilun aiheuttama ahdistus on pieni hinta yhteiskunnan hyvinvoinnista.

Naisen asenne liikuntaa kohtaan muistuttaa peruskoulussa potemaani asenneongelmaa koululiikuntaa kohtaan. En ole koskaan ymmärtänyt, mitä ideaa on kilpailla siitä, kuka ponnistaa pisimmälle pituushypyssä tai juoksee nopeiten kentän ympäri. Olen saanut pallon useammin päähäni kuin maaliin. *

Asenteeni liikuntaa kohtaan kuitenkin kääntyi päälaelleen löydettyäni tanssiharrastuksen. Kerrankin löysin lajin, jossa olen lahjakas ja joka tuottaa onnistumisen tunteen.

Tanssitunneilla tunnen olevani aidoimmillani. Toisin kuin koululiikunnan suhteen, kukaan ei pakota minua tanssitunnille. Se ei ole velvollisuuteen perustuvaa pakkoliikuntaa vaan vapaaehtoinen, rentouttava harrastus.

Väkisin suoritettu liikunta stressaa siinä, missä mikä tahansa muukin velvollisuus. Masentunut kansalainen se vasta onkin riesa yhteiskunnallemme. Vaurio kansantaloudelle.

Tuoreiden, terveyttä koskevien tutkimusten mukaan säännöllinen liikunta purkaa stressiä. Asiantuntijoiden mukaan liikuntaa tulisi harrastaa parin tunnin välein, esimerkiksi kotiaskareiden parissa. Pari tuntia kuntosalilla viikoittain ei riitä pitämään peruskuntoa yllä. Varsinkin jos loppuilta kuluu tietokoneen äärellä.

Hyötyliikunta, esimerkiksi auton vaihtaminen pyörään tai pihan lumityöt, ajaa saman asian kuin parin tunnin viikottainen hikoilu kuntosalilla. Ja on vielä tehokkaampaakin.

Toivon, että kansalaisvelvollisuuttaan omien sanojensa mukaan toteuttava nainen uskaltautuu jättämään tutun kuntosalin taakseen, karistaa ennakkoluuloisen asenteensa maton alle ja rohkenee kokeilemaan uusia lajeja.

Vain ennakkoluulottomalla kokeilulla voi löytää itselleen sopivan urheilumuodon, joka saa posket punaiseksi ja mielen lumihiutaleen kevyeksi.

Itselleni tanssitunti on pala aurinkoa talven keskellä. Eteläamerikkalaisen musiikin rytmit huuhtovat arjen stressin pois. Olen löytänyt velvollisuuksien keskeltä mahdollisuuden.


* hauskasti sanotttu-> tästä ajatuksesta olisi ehkä kannattanut aloittaa; nykyinenkin toimii ihan hyvin.

*kappaleet lyhentyneet, ajatus selkiytynyt

* hyväntuulinen tarina, sopii naistenlehteen

7 kommenttia:

- kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
- kirjoitti...

On kivempaa, että tekstit laitetaan näin Annan tapaan esille. Että voi kopioida niitä kohtia, joita haluaa siteerata.

Sulla on kirkas ajatus! Ainakin otsikossa, alussa ja lopussa. :) Hienoa!

Just hyvä että otit oikean elämän esimerkin.

Mulle toi koko ajattelu siitä, että jokin henkilökohtainen tekeminen verottaa yhteiskuntaa, tuli silloin aikoinaan vaan niin puun takaa ja niin outona. Että jos juot paljon ja poltat tupakkaa niin sairaalalaskut sitä ja tätä, siis mitä ihmettä..

Välillä on todella vaikea tajuta se, ettei liikunta ole pakko, vaan mahdollisuus. Länsimaiset ihanteet kuitenkin luovat paineita, kun ne ovat mitä ovat..

"Väkisin suoritettu liikunta stressaa siinä, missä mikä tahansa muukin velvollisuus. Masentunut kansalainen se vasta onkin riesa yhteiskunnallemme. Vaurio kansantaloudelle." tämä lienee sun ydinajatus?

nämä 2 kappaletta..
"Tuoreiden, terveyttä koskevien tutkimusten mukaan.."
"Hyötyliikunta, esimerkiksi auton vaihtaminen pyörään .."

.. eivät mielestäni ole oikeassa paikassa.
Koska eka puhut suorittamisesta, sitten hyötyliikunnasta ja sitten taas suorittamisesta.
Ne ovat ihan hyviä kappaleita, mutta mulle tuli ainakin heti mieleen tuon suorituskappaleen jälkeen että ei kukaan kahden tunnin välein liikuntaa harrasta. Yrittävät "asiantuntijat" vaan säästää niitä verorahoja.

Mä tykkään tästä jutusta, tää on silleen hyväntuulisesti fuck the system -tyylinen :D

Jore Puusa kirjoitti...

Nainen voisi pyörään vaihtamisen sijaan vaihtaa pyörät ( lue renkaat autoon)

Edelleen ao sukupuolen edustaja voisi luoda lumet katolta, korjata keittiön vuotavan hanan, tiivistää vinon ulko-oven josta vetää, kiinnittää palovaroittimet propaten ne elementin laattaan --joka on timantinkova, vaihtaa itse lamput ja liittää adsl toiseen pistokkeeseen pöydän alla, jolloin pöydän jalkaa pitää lyhentää kaksi senttiä, tehdä yleensä niitä pölyisiä ja likaisia ja raskaita töitä, joita miehet tekevät jotta naisella on mukavaa olla kotona....

Mutta nainen hakeekin mieleistä lajia ja antaa miehen hoitaa arkipäivän kuntoilun.

TPaananen kirjoitti...

Selkeä teksti omien esimerkkien kautta.

Hyvä, että kannustat kirjoituksellasi ihmisiä etsimään omaa lajia ja muistutat hyötyliikunnasta. Tosin kirjoitat vahvasti naisen näkökulmasta, joten julkaistuna tämän kaltaiset tekstit tavoittavat vain naisille suunnattujen lehtien lukijat.

Tekstiä voisi kirjoittaa, pohtia, tasa-arvoisesti - aihe on yhteiskunnallinen, joten sen soisi tavoittavan muutkin kuin Me naiset lehden lukijakunnan - toki tällaisena tämä on mielestäni ko. julkaisuihin pätevä pläjäytys.

Unknown kirjoitti...

>jore sanoi...
Nainen voisi -- tehdä yleensä niitä pölyisiä ja likaisia ja raskaita töitä, joita miehet tekevät jotta naisella on mukavaa olla kotona....

Täytyyhän miehellä joku funktio naisen elämässä olla! Mitä sitten tapahtuis jos nainen tekisi miesten työt? Miehet makaisi sohvalla ja syljeksisi katton? ;)

Annan kolumni on perus settiä tyyliin Fit, Sport, Kuntoplus jne.

Hyvä ote: jokaisen pitäisi löytää itselleen se mukavin liikuntamuoto. ihminen on luotu liikkumaan monipuolisesti.

Rohkaisevaa tekstiä, kiva kun oli oma kokemus esimerkkinä.

Anna kirjoitti...

Niin, kyllä miehille pitää jättää jotain tekemistä! :D

Myönnän että kolumnissani on naisnäkökulma, ehkä se odottaa että joku mies kirjottaa terävän vastineen :-D

Mun mielestä Tuomo vois mennä vaikka testaamaan salsaa ja kirjottaa siitä sitten kolumnin. Mä voin sitte kirjottaa repparin aiheesta joka kodin putkinainen..

LauraSoini kirjoitti...

Hahha, kannatan ehdottomasti tota sun ja Tuomon kolumnihanketta :D

Kolumnisi on ihanan selkeä ja yhtenäinen. Kysymysmerkkejä ei jää ilmaan.

Aloitusta vois vähän hioa. Esimerkiksi juuri tuo Räiskyn ehdotus (pallojuttu) toimisi varmasti loistavasti.

Mun mielestä oli tosi kiva kuulla lisää tosta sun tanssiharrastuksesta, kun olet koulussakin niin fiiliksissä selittänyt niistä tunneista (ja siitä maikasta):D