sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Kolumni

Media sai hiljaisuutemme perinnöksi

Näkökulmaa suomalaisista hiljaisena kansana on pyöritelty kolumneissa, artikkeleissa ja uutisissa jo muutaman vuosikymmenen ajan. Puhuttu siitä ei kuitenkaan ole yleisillä paikoilla, luonnollisesti.

Suomalaisilla on kuitenkin tarve keskustella, sen näkee esimerkiksi lehtien täpötäysiltä yleisönosasto- ja tekstiviestipalstoilta. Puhe kuitenkin jää kirjoitetuksi, se ei siirry ihmisten keskuuteen.

Media hyötyy kahdella tavalla siitä, että suomalaiset eivät esimerkiksi amerikkalaisten tapaan harrasta kovinkaan paljon small talkkia. Ensinäkin se saa jutunaiheita jurosta puhumattomuudestamme. Esimerksiksi autourheilumaailmassa kirjoitetaan usein Jäämies Kimi Räikkösen surkeasta lehdistötilaisuudesta. Vastapainoksi hiljaisuutta on täytynyt toki välillä myös ylistää: ” Kimi on rauhallinen ja ammattitaitoinen kaveri”.

Toinen median tapa kauhoa äänettömän kansan ämpäristä juontaa juurensa kirjoitustaidon syntymisen ajoille. Aiemmin sukupolvelta toiselle puhutut tarinat saatiin tallennettua kivitauluun ja siitä edelleen paperille. Jossain välissä Suomessa alettiin luottaa enemmän kirjoitettuun sanaan. Jos jotain puhetta kuulee, on sekin usein tallennettua.

Tuttavallinen turina ventovieraiden kesken linja-autopysäkillä saattaa puuttua, mutta ihmiset kuitenkin janoavat tarinoita. Ja media tuottaa niitä. Ongelmallista aidon keskustelun kannalta on, että viestintävälineet valitsevat itse, mitä niissä kerrotaan – ja millä tavalla. Sen, mistä puhutaan, määrittelee usein vieläpä taloudelliset reunaehdot. Toisin sanottuna aiheiden kaupalliset arvot. 

Puhumattomuuteemme viitataan jatkuvasti mediassa. Kirsi Lönnblad kirjoitti Yleisradion verkkojulkaisuun viime vuoden lokakuussa otsikolla Suomalaiset kalat jurottavat, kuten muukin kansa. Olemmeko me todella niin hiljaisia? Kyllä. Olemme tammikuisina talviaamuina raitiovaunuissa yhtä puheliata kuin akvaarioissaan närästyksestä kärsivät monnit.

Tietää, että ei elä huulenheiton kansantasavallassa, kun esimerkiksi bussissa keskusteleminen alkaa hävettää. Entä, jos joku kuuli? Ehkä ensi perjantaisen tärkeän työhaastattelun pitäjä istuikin aivan takanani ja sai aivan väärän kuvan minusta. Mokasinko taas kaiken puhumalla?

Yksi syy suomalaisten hiljaisuuteen on kaiketi häpeä. Ja tunne siitä, että ketään ei kuitenkaan kiinnosta kuunnella. Media ei käytä varsinaisesti tätä hyväkseen, tuki kenenkään suita, mutta hyötyy tästä. Kun meillä ei ole puhuttuja tarinoita, me haluamme lukea tai kuulla niitä lehdistä ja televisiosta.

Jos suomalaiset puhuvat, on keskustelu supinaa pienissä piireissä, ei yleisillä paikoilla käytävää keskustelua. Joskus hiljaisuus on toki kultaakin kalliimpaa. Mutta se on myös merkki siitä, että meillä on yhä vähemmän enää mitään omaa sanottavaa.

R:

*(hauska) oivallus, ehkä on noin.
*vähän jään miettimään, mikä on pointtisi - toisaalta hiljaisuus tulee esille monessa kohtaa, mutta varsinainen koukku puuttuu - väännätkö väkisin?:)
*teksti oikeakielistä ja sujuvaa

13 kommenttia:

TPaananen kirjoitti...

Pata kattilaa soimaa. Tässähän sitä kuuluisaa omaa sanottavaa ei kaiketi hirveästi ole: "jee, olen lukenut jonkin mediaa koskevan kirjan ja kirjoittelen nyt sen pohjalta jotain jotain"

- kirjoitti...

"Puhuttu siitä ei kuitenkaan ole yleisillä paikoilla, luonnollisesti." Vaihtaisin sanajärkän.

"muutaman vuosikymmenen ajan" Mistä tiedät, kun olet elänyt saman verran? -10v ei-niin-mediatietoista elämää

Inhoan tvurheilua, enkä seuraa sitä, joten en varsinaisesti tiedä, mistä tässä on kyse: "Esimerkiksi autourheilumaailmassa kirjoitetaan usein Jäämies Kimi Räikkösen surkeasta lehdistötilaisuudesta."
Mutta voin kuvitella.
(Esimerksiksi)

tapa kauhoa äänettömän kansan ämpäristä +

Jos jotain puhetta kuulee, on sekin usein tallennettua. -> aika kova kärjistys, itse en tykkää

"Tuttavallinen turina ventovieraiden kesken linja-autopysäkillä saattaa puuttua, mutta ihmiset kuitenkin janoavat tarinoita. Ja media tuottaa niitä. Ongelmallista aidon keskustelun kannalta on, että viestintävälineet valitsevat itse, mitä niissä kerrotaan – ja millä tavalla. Sen, mistä puhutaan, määrittelee usein vieläpä taloudelliset reunaehdot. Toisin sanottuna aiheiden kaupalliset arvot."
Tämä kaipaa oikean elämän esimerkkiä. Hyvä kappale muuten

kun esimerkiksi bussissa keskusteleminen alkaa hävettää. + edelleen loistava oivallus

"Entä, jos joku kuuli? " no, kaikki..

Mokasinko taas kaiken puhumalla? +

Tässä jutussa media nähdään niin pahana, että sitä on vaikea ymmärtää. Se kuitenkin on vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa.. Se puhuu samoista asioista, kuin ihmiset, koska se puhuu niiden ihmisten asioista ja yhteiskunnan asioista. Olisi voinut viedä pidemmälle, että mitä se kertoo ja mitä ei.. Tms... Mikä myy ja mikä ei..

Otsikko ei aukea, mutta se kuulostaa hienolta :D

Mun mielestä tätä pitäisi vielä vaan jalostaa...

TPaananen kirjoitti...

Heidi, mistä historian opiskelija tietää esimerkiksi, mitä Hitlerin aikana kirjoiteltiin saksalaisissa lehdissä, vaikka ei edes elänyt silloin?

Mutta olet oikeassa, aihe on ehkä vähän liian vaikea, kun en kuitenkaan tiedä tarpeeksi kirjoittaakseni siitä..tai ainakin tätä voisi, kuten sanoit, jalostaa, yksinkertaistaa, terävöittää.

Piti urheilusta tai ei, siitä kirjoitetaan. Esimerkiksi Räikkösen juroudella ja hiljaisuudella on suorastaan mässäilty.

Median hyötyminen tässä: Kun iltapäivälehden urheiluosastolla ei ole tavallaan mitään, mistä kirjoittaa, niin otetaan esille esim. Kimi R:n suomalainen tapa olla harvasanainen ja koko juttu rakentuu sen pohjalta, että miten tuppiasuuna hän käyttäytyi lehdistötilaisuudessa.

Selveneekö ajatus hyötymisestä yhtään?

- kirjoitti...

"Heidi, mistä historian opiskelija tietää esimerkiksi, mitä Hitlerin aikana kirjoiteltiin saksalaisissa lehdissä, vaikka ei edes elänyt silloin?" No joojoo, mietin vaan että mistä ihmeestä oot oikeen lukenut/kuullut ton tiedon. Tai siis en usko, että oot tehnyt ihan järkyttävää taustatutkimusta, että voisit laittaa yhden lauseen noin tohon tekstiin.. Kun ei saisi olettaakaan.

No selvenee.

Unknown kirjoitti...

Hyvää tekstiä, erityisesti tykkäsin samoista, jotka Heidi jo merkkasi plussalla.

Aihe on mielenkiintoinen ja kirjoitat hyvin, mutta se koukku tosiaan vielä puuttuu.

Jalostusta kaipaisin myös minä, nyt vaikuttaa vähän pintaraapaisulta ja poliitikon pyörittelyltä.

Anna kirjoitti...

Hyvin kirjoitettu teksti, vaikka puuttuikin ehkä se koukku.

Tykkäsin myös tekstissäsi kohdista, jotka Heidi otti esille.

Varsinkin "tapa kauhoa äänettömän kansan ämpäristä" oli nokkelasti sanottu. :)

Ja sitten se "entä jos joku kuuli..." noin varmaan miettii moni. Tai hyssyttelee kovaäänistä kaveriaan ettei "kaikki katso"..

Eli hyviä pointteja sun tekstissä:)

Mä en todellakaa seuraa urheilua mutta oon kans huomannut, että Räikkösen puhetapaa ruoditaan lehdistössä...varmaan just sen takia että ei oo muutakaan mistä kirjottaa! Tai sitten jauhetaan Mika Häkkisen loistavasta englanninkielen taidosta.. :D

Unknown kirjoitti...

Ja kun media mässäilee Kimin puheella ja Mikan englannilla, ei oo ihme ettei tavikset uskalla julkisesti avata suutaan.

Jore Puusa kirjoitti...

Tuliko kenellekään mieleen että jokainen julkkis tasolla häkkinen tai räikkönen on jonkin konsulttitoimiston luomus.
Ehkä joku Ferrarin alaosasto on huomannut että Räikkönen yksinkertaisesti on niin tyhmä että hänelle on jouduttu rakentamaan hiljaisen miehen inisevä rooli, jotta ei möläyttäisi liikoja.
Minä en usko mihinkään mitä mediassa näen, kaikella on taustansa.
Terv. paranoidpuusa......

Anu kirjoitti...

Oma näkemys asioihin jäi puuttumaan. Käsittelet asiaa yleisellä tasolla, mutta en anna mitään itsestäsi.

Mediaa jaksat mollata, mutta et silti anna kunnollista esimerkkiä, mikä sen toiminnassa on vinossa.

Plussat sanottu jo moneen..

TPaananen kirjoitti...

Kiminhän kirjoitettiin olevan kuin uusi mies siirryttyään rallin mm-sarjaan. Pääsi ilmeisesti konsultoinnin kahleista - ei yhtään mahdoton ajatus.

Esimerkit eivät tosiaan ole kovin vahvoja. Ehkä tältä pohjalta jalostuu joskus jotain parempaa - kiitos kritiikistä ja näkökulmista.

Mediaa jaksan mollata, kyllä, lisää läpinäkyvyyttä, vaikkei kannattaisi purra kättä, joka mahdollisesti joskus ruokkii.

Don't shit where you eat, vai miten se nyt meni.

Minna Pulli kirjoitti...

Huomaa,että ollaan jo jonkin aikaa luettu toistemme tekstejä: tunnistin kirjoittajan jo ennen kuin katsoin nimen lopusta.

Kuten muutkin ovat jo huomauttaneet, koukku tosiaan puuttuu. Teksti jää jotenkin pyörittämään samaa asiaa ilman mitään sanottavaa.

Kieli sinulla on, kuten aina, selkeää ja helppo lukuista.

Jotenkin kaipaan juttuun kuitenkin enemmän tunnetta mukaan. Osaat kirjoittaa hyvää asiatekstiä, mutta haluaisin mielelläni lukea sinulta irroittelevamman pätkän.

"Tietää, että ei elä huulenheiton kansantasavallassa..." -kappale oli mielestäni todella hyvä. Pieni piristys, joka sai nauramaan :)

Jore Puusa kirjoitti...

Kolumni on kuin taidevalokuva.
Sen voi kieputtaa kääreeseen, joka näyttää hienolta.
Kukaan ei oikein tajua, mutta ei kehtaa sanoa sitä, koska pelkää näyttää tyhmältä.
Lukisin mielellään tekstejä todellisuudesta.( kuvin varustettuna ). Ottakaa kujo mukaan ja koettakaa tehdä ihan oikea juttu tänne (mutta lyhyt.)

- kirjoitti...

"Tuliko kenellekään mieleen että jokainen julkkis tasolla häkkinen tai räikkönen on jonkin konsulttitoimiston luomus.
Ehkä joku Ferrarin alaosasto on huomannut että Räikkönen yksinkertaisesti on niin tyhmä että hänelle on jouduttu rakentamaan hiljaisen miehen inisevä rooli, jotta ei möläyttäisi liikoja.
Minä en usko mihinkään mitä mediassa näen, kaikella on taustansa.
Terv. paranoidpuusa......"
Tänäänhän tämän puki sanoiksi myös herra urheilutoimittaja, joka kävi luennoimassa meille ja urjoille. Hänelle oli sanottu suoraan, että urheilutyypit on opetettu puhumaan sanomatta mitään.